Wednesday 24 April 2013

SAMBAL TUMIS SARDIN PERTIMA

Resepi campak bagi 2 tin besar sardin Pertima - 10 ekor sardin yang agak besar. Kalau ikannya kecil, jumlahnya lebih.


Bahannya:

2 biji bawang besar - potong dadu
3 senduk lada kering mesin
2 biji tomato - potong dadu
1 biji karot - potong bulat
2 asam keping
Garam bukit
Gula
2 senduk minyak (lebih minyak baru cantik sambalnya. Masak nanti tak payah ambil semua)


Caranya:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang, agak layu kekuningan boleh masukkan lada mesin. Kacau jarang-jarang hingga naik minyak.
  3. Masukkan tomato, biarkan layu dan sebati.
  4. Masukkan kuah sardin dan karot, kacau. 
  5. Masukkan garam, gula dan asam secukup rasa. 
  6. Kemudian ikan sardin dimasukkan, biar 5 minit. Siap boleh dimakan.
Semalam kami pasangkan sambal tumis sardin Pertima ini dengan telur puyuh rebus. Makan panas-panas memang sedap.


Sardin Pertima [info]

sama-kongsi,
-----{@
mrsmohd

No comments:

Post a Comment