Resepi campak bagi 2 tin besar sardin Pertima - 10 ekor sardin yang agak besar. Kalau ikannya kecil, jumlahnya lebih.
Bahannya:
2 biji bawang besar - potong dadu
3 senduk lada kering mesin
2 biji tomato - potong dadu
1 biji karot - potong bulat
2 asam keping
Garam bukit
Gula
2 senduk minyak (lebih minyak baru cantik sambalnya. Masak nanti tak payah ambil semua)
3 senduk lada kering mesin
2 biji tomato - potong dadu
1 biji karot - potong bulat
2 asam keping
Garam bukit
Gula
2 senduk minyak (lebih minyak baru cantik sambalnya. Masak nanti tak payah ambil semua)
Caranya:
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang, agak layu kekuningan boleh masukkan lada mesin. Kacau jarang-jarang hingga naik minyak.
- Masukkan tomato, biarkan layu dan sebati.
- Masukkan kuah sardin dan karot, kacau.
- Masukkan garam, gula dan asam secukup rasa.
- Kemudian ikan sardin dimasukkan, biar 5 minit. Siap boleh dimakan.
Sardin Pertima [info]
sama-kongsi,
-----{@
mrsmohd
No comments:
Post a Comment