(Hidangan untuk 8 orang biasa, 4 orang 'hantu mee')
1 kg mee kuning
24 ulas bwg putih (1 1/2 labu) - kena byk, baru sodap!
15 ulas bwg merah
4 camb lada kering yg telah dikisar (+ suka pedas,- x nak pedas)
4 camb sos cili
4 camb sos tomato
300g udang
4 biji telur
Garam secukup rasa
Gula (manis baru sedap)
50 sen taugeh
6 pokok sawi
Cara nak masak:
- Bawang putih dan merah ditumbuk kasar. Panaskan minyak dan tumis.
- Setelah bawang agak kekuningan, masukkan lada kering yang telah dikisar dan air sikit (siram bekas bwg dlm lesung).
- Tumis lg sehingga naik minyak. Masukkan sos cili & tomato (kalau suka boleh masukkan sos tiram & kicap juga)
- Kemudian masukkan udang dan kacau
- Pecahkan telur dan kacau
- Masukkan mee & kacau lg sehingga rencah sebati dgn mee <> 5 minit (agak-agak mee dah masak)
- Masukkan sawi, kemudian sebelum tutup api masukkan taugeh.
- Hidang sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba, cuba jaya ye!
arkib - daejeonfast 25.10.08
No comments:
Post a Comment