Friday, 4 April 2014

KARI PUYUH

Seringkali puyuh di goreng. Sama ada digoreng kunyit atau berempah. Keenakannya memang tidak boleh disangkal lagi. 

Namun begitu, kelainan sekali sekala ada baiknya.  Rasanya berbeza, pengalaman baru bila menyediakan resepi baru. Tingg, jom cuba KARI PUYUH!

+ Bawang besar (1), bawang putih (3) dan halia (2 inci) ambil 1/4 diracik ditumis (3 sudu minyak Aliff) bersama rempah 3 serangkai hingga garing dan daun kari/karapole. 

+ Manakala 3/4 ditumbuk dan dicampurkan bersama rempah kari Mak Siti (1 paket kecil). Hingga naik minyak.

+ Masukkan puyuh dibelah 2 (4 ekor), biarkan 20 minit dan tutup periuk. Jika rempah kering masukkan santan Aliff (1 cawan) dan sambal ikan bakar Makpon atau serbuk lada Faiza (1 sudu). Juga kerisik Mutiara (1 sudu)

+ Masukkan air (3 cawan), ikut kepekatan yang disukai. Biarkan mendidih. Puyuh dah lembut masukkan bendi. Kentang pun boleh.

Hidangan untuk 8 orang yang baru nak cuba, 4 orang jika penggemar puyuh.

Kredit: Hasanah Muslim Shop, penaja kita :)

♡ Rashidah 5.4.14

No comments:

Post a Comment